Menu

Aannemers en de bouw


Asbestverwijdering – wat er allemaal bij komt kijken

Je leest en hoort de laatste jaren veel over asbest. Asbest kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Door het in contact komen met asbest, waarbij je de vezels kunt inademen, kun je ernstige ziektes oplopen. De ziektes kunnen zo erg zijn dat je er aan dood kunt gaan. Dat wil de overheid door het nemen van maatregelen voorkomen. Na 2024 mogen er geen asbestdaken meer in Nederland zijn. Voor het verwijderen van asbest moet je je houden aan strenge voorschriften. Wanneer je niet alle asbest verwijdert zoals het moet, kun je een boete krijgen. Asbestverwijdering is niet eenvoudig maar wel kostbaar. Daarom wil de overheid door sanering ingrijpende maatregelen om een einde te maken aan de ongezonde toestand door asbest.

Asbest

Asbest is een mineraal met een vezelstructuur. Het werd gebruikt vanwege zijn goede eigenschappen zoals: het is een sterk materiaal, bestand tegen hoge temperaturen, goedkoop en slijtvast. Met of zonder een bindmiddel te gebruiken werd het voor veel producten toegepast. Zo werd het in cement, karton, gips of lijm gebruikt. Asbestproducten werden veel gebruikt, totdat men er achter kwam dat het een gevaarlijk product is. Tegenwoordig mogen zowel bedrijven als particulieren asbest niet meer gebruiken. Ook mag het niet bewaard of verkocht worden. Dit is vastgesteld sinds 1 juli 1993 in Nederland en vanaf 2005 in de Europese Unie.

Asbestverwijdering

Wanneer een asbestdak oud is, loop je het risico dat er asbestvezels vrijkomen. Daarom moet je een asbestdak vervangen. Je kunt dat doen als eigenaar van de woning, maar dan ben je zelf ook verantwoordelijk. Je moet via een sloopmelding de gemeente waarin je woont informeren. Je mag niet altijd zelf asbestmateriaal verwijderen. De voorwaarden lees je op de website van Milieu Centraal. Je moet een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen als het asbestdak beschadigd of groter is dan 35 m2. Ook mag je het niet zelf verwijderen als het een bedrijfspand is of dat er asbesthoudende dakleien zijn gebruikt. Wanneer je de asbestverwijdering zelf wilt uitvoeren, is het verstandig het stappenplan asbest te lezen. Omdat je in enkele gevallen ook een financiële ondersteuning kunt krijgen voor het verwijderen van asbestdaken, is het verstandig dit vooraf na te vragen.

Wanneer is asbest ongevaarlijk?

Wanneer blijkt dat asbest vastzit in een ander materiaal, kun je het in veel gevallen laten zitten. Wanneer er geen sloop- of renovatieplannen zijn, is het veilig om het te laten zitten. De asbestvezels kunnen hierbij niet vrijkomen. Asbestverwijdering is hierbij dus niet aan de orde. Wanneer je asbest moet verwijderen is het belangrijk dat je je aan de regels houdt die ervoor opgesteld zijn. Het is niet de bedoeling dat je ziek wordt wanneer je bijvoorbeeld een dak van asbest golfplaten gaat verwijderen.

Over ons

Aannemers en de bouw

Hallo, mijn naam is Aziz en ik ben sinds lange tijd de gelukkige eigenaar van een houtgroothandel. Om deze reden heb ik veel klanten, kennissen en vrienden in de aannemerij en de bouwwereld. Ik lever per slot van rekening rechtstreeks aan de aannemers en de bouw. Het is een bijzondere wereld, de bouwwereld. De aannemers in ons land zorgen er toch steeds maar voor dat wij in goed geconstrueerde en prettig verwarmde huizen kunnen wonen en in een moderne bedrijfshuisvesting ons werk kunnen doen. Dat wij in mooie ziekenhuizen mogen herstellen en in state of the art musea kunnen ronddolen. Lees verder over aannemers en de bouw: onze trots!

Archief

Recente artikelen

Asbestverwijdering – wat er allemaal bij komt kijken
18 september 2019

Je leest en hoort de laatste jaren veel over asbes

Elektrotechniek
12 februari 2019

Elektrotechniek De technische wereld wordt in een

[QAD] Bouwbedrijf inhuren bij verbouwen
12 januari 2018

Een huis verbouwen Wanneer je het besluit hebt gen

Inspiratie voor je badkamer renovatie!
31 oktober 2017

Is de badkamer toe aan een renovatiebeurt? Beginne

Aannemers en de bouw: de veranda
13 september 2017

De veranda, een ideale extra ruimte aan de woning